pátek 2. ledna 2015

Puntíkovaná souprava

Konečně jsem dokončila nějaké kalhotky a košilku pro dcerku. Musím tomu ale říkat trenky a nátělník, protože jinak by si to neoblékla - chce mít všechno jako její starší bratříček :-)



Kalhotky jsem tentokrát zkoušela bez lemování nohaviček - inspirováno Caramillou, uvidíme, jestli se nám to osvědčí. 



Na jednu stranu mělo i výhodu, že jsem se k tomu šití dostala tak dlouho po nastříhání: podařilo se mi sehnat krásné ozdobné lemování :-) Byla to náhoda, jedna paní na FB snižovala své nadbytečné zásoby - škoda jen, že i ona dostala lemování jako dárek, tak netuší, kde by se jinak dalo sehnat. Přiznávám, že já ani nevím, pod jakým názvem by se to mělo prodávat - kdyby někdo měl nějaký tip, budu opravdu ráda! ;-)



Střih na obé spodní prádlo je z Ottobre :-)

3 komentáře:

  1. Dobrý den,
    na Váš blog jsem narazila, když jsem zjišťovala jak šít na overlocku, který jsem dostala k vánocům. Mám 40 let starou veritasku, na které šiju i kabáty, ale mám strach z dvojjehly. Ještě jsem s ní šít nezkoušela. Na netu jsem našla rozporné názory na dvojjehlu. Průramky u tílka máte dvojjehlou na stroji nebo máte i coverlock.
    Ještě jsem koukala, že případně můžu šít prádlovým stehem, který můj stroj má, ale to už není moc pěkné.
    Děkuji za odpověď Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      děkuji za nakouknutí na můj blog :-)
      Průramky jsou dělané coverlockem. Vím, že většina švadlenek považuje coverlock na domácí šití za rozmařilost, ale já jsem ráda, že jsem si jej pořídila - prostě jsem nedokázala svou Veritasku (na kterou jinak nedám ani v nejmenším dopustit) přimět, aby mi pěkně šila na úpletech, pokud má prošít více než dvě vrstvy tenkého úpletu.
      Šití dvojjehlou těžké není, toho se určitě nebojte: po pár zlomených jehlách jsem přišla, jak na to, a taky jsem s její pomocí zakončovala lemy triček (třeba viz tričko http://mispulka.blogspot.cz/2013/11/lisci-souprava.html). Ale přišití proužku na třetiny okolo výstřihu mi pomocí dvojjehly nikdy nešlo: i když jsem nastavila přítlak patky na minimum a použila kráčející patku, při šití se mi výstřih vždycky příliš natáhl. Nemohla jsem se zbavit dojmu, že patka při těch více vrstvách látky „nemá prostor kráčet“ a natahuje to. Takže dokud jsem neměla coverlock, raději jsem výstřih zakončovala jen patentem napůl.
      Každopádně za sebe bych ale doporučila místo dvojjehly zakončovat tříkrokým entlem. Stehy dvojjehlou vydržely, pokud jsem děti oblékala já. Když se začaly oblékat samy, nebyly z počátku samozřejmě tak šikovné a pokaždé je potrhaly. Tříkroký cikcak odolal i jejich zacházení :-)
      Snad jsem Vám aspoň trošku pomohla ;-)

      Vymazat
    2. Moc děkuji za vyčerpávající odpověď, jste moc hodná.

      Vymazat