sobota 1. února 2014

Slavilo se - narozeninové dorty






Koncem ledna se narodily (zatím) všechny (obě) naše děti :) Letošní oslava byla tedy dvojitá. A dorty byly taky dva: pro roční dcerku dětská jablková klasika v obměně třešní (tj. těsto piškotové a hmota třešně s pudinkem). Se synovým jsem si dlouze hrála se zkoušením nového těsta a krému (recept od kamarádky, která ho taky dostala od kamarádky :) a vymýšlením hezkého a vtipného nazdobení. Úspěch to mělo asi pět minut ("Ten je krásný, ten mi bude chutnat!"). Pak můj starší potomek spatřil, jaký dort dostane jeho sestřička: "Já nechci se sněhulákem, já chci se srdíčky jako má..." Poučení pro příští rok :-D


DORT SE SNĚHULÁKEM

těsto: 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 240 g cukru, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, kakao, vanilka
krém: 500 g polotučného tvarohu v klímku, 1 pudink uvařený v 650 ml mléka, cukr dle chuti

Ušleháme bílky s polovinou cukru. V druhé míse ušleháme žloutky se zbylým cukrem a vanilkou. Postupně přiléváme olej, vodu, mouku smíchanou s prášekem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh, třetinu těsta smícháme s kakaem a dáme péct.
Pudink uvaříme, necháme téměř vychladnout a spolu s tvarohem a cukrem vytvoříme hladký krém.

DORT SE SRDÍČKY
těsto: 140 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 4 vejce
ovocná hmota: 1 l rozmixovaných třešní, 2 pudinkové prášky, cukr dle chuti


Vejce vyšleháme s cukrem v tuhý krém, do kterého opatrně zapracujeme mouku. Na vymazaný plech rozetřeme těsto a upečeme jej při cca 160 °C. Z těsta vykrojíme dvě placky potřebné velikosti a ze zbytku těsta něco pěkného na ozdobení dortu (třeba srdíčka :).
Rozmixované třešně (samozřejmě bez pecek :) povaříme s pudinkovými prášky a cukrem. Může být samozřejmě i jiné ovoce, už jsem dělala z jablek, meruněk, švestek... Do jablek lze na chuť přidat trochu skořice a hřebíčku... Fantazii se meze nekladou. Jen dodržuju množství 1 pudinkového prášku na 0,5 l mixovaného ovoce.
Vrstvíme těsto, ovocnou hmotu, těsto a zase hmotu, kterou nazdobíme vmáčknutými piškotovými srdíčky.



Žádné komentáře:

Okomentovat